Referendum: Het belang van uw stem

blog geplaatst op woensdag 6 april 2016

Vandaag is het dan zover.... Het veelbesproken eerste raadgevende referendum. Zin of onzin? Dat is misschien wel de grootste vraag die bij mensen speelt. Zeker als ik kijk naar de reacties uit mijn directe omgeving.

Als mediator ben ik neutraal en onpartijdig, ik ga dan ook geen pleidooi houden om voor of tegen te stemmen. Iedereen is ook vrij in zijn/haar keuze om wel of niet te gaan stemmen. Wel ben ik van mening dat iedereen een belang heeft bij het uitbrengen van hun stem.

De landelijke politiek neemt besluiten, maar nemen zij daarbij ook voldoende de signalen mee over hoe het volk hierover denkt? Ik denk dat veel mensen wel een mening zullen hebben over het onderwerp wat in dit referendum aan de orde is. Zelfs zonder mening is uw stem nog van belang. Met een blanco stem laten we namelijk ook horen dat we de keuze aan de politiek overlaten over hoe er met een onderwerp omgegaan mag worden. Degenen met de meeste stemmen zal dan winnen.

Als de opkomstdrempel niet behaalt wordt is er iets anders aan de hand. Wettelijk gezien zal het verdrag dan automatisch aangenomen worden, net als er weer wettelijke meerderheid is die voor het verdrag zou stemmen. Is een stem voor dan minder van belang? Dit is niet het geval. Bij het behalen van de opkomstdrempel met een meerderheid die tegen stemt gaat uw stem dan alsnog verloren.

Of u nu stemt vanuit emotie, protest of een uitgesproken mening heeft over de materie, het gaat uiteindelijk om uw mening. Dat is het grootste belang dat speelt, uw mening laten horen en een signaal afgeven. De grote vraag blijft, gaat de politiek dit signaal overnemen... De opkomst zal hierin een grote rol spelen maar het zou zomaar eens mijn persoonlijke stemgedrag ten aanzien van de landelijk politiek kunnen beïnvloeden...