De ZZP-er kiest!

“Het kabinet gaat onderzoeken hoe de criteria die belangrijk zijn voor het bepalen of er sprake is van loondienst concreter of anders ingevuld kan worden”.

Een citaat uit de brief van de belastingdienst die zelfstandigen ontvingen omtrent het uitstel van handhaving van de in 2016 ingevoerde wet DBA. Kijkende naar de huidige peilingen zal een kabinetsformatie er niet hetzelfde uitzien als de afgelopen 4jaar. Welke impact heeft dit voor ons als ZZP-ers? Want dat er veranderingen ten aanzien van de wet DBA gaan komen lijkt onvermijdelijk.

Een ZZP-er is geen flexwerker

Persoonlijk volg ik intensief de debatten, over de onzekerheid waarmee ruim een miljoen ZZP-ers in Nederland kampen hoor ik hierin weinig terug. Partijprogramma’s geven een leidraad maar laten ook nog veel vragen onbeantwoord.

Het verschil tussen flexwerk en een vaste baan is wel een veelbesproken onderwerp. Ik schaar mijzelf echter niet onder de flexwerkers. Voor mij zijn dit de uitzendkrachten en gedetacheerden op de arbeidsmarkt. Ik ben zelfstandig ondernemer.

Ik ben zelfstandig, de schijn zit in Den Haag!

Voor mij is er geen mogelijkheid tot WW als ik even geen opdrachten heb. Ik ben zelf verantwoordelijk om mijn pensioen te regelen, als ik ziek ben ontvang ik geen salaris en mijn resultaten bepalen of ik op vakantie kan, niet de zekerheid van vakantiegeld.

Risico’s waar ik als zelfstandig ondernemer bewust voor heb gekozen en daar ben ik trots op. Bewijzen deze persoonlijke risico’s niet voldoende dat ik zelfstandig ondernemer ben? Ik stuur een factuur en ontvang geen salarisstrook. Daarmee is er in mijn optiek al voldoende bewijs dat ik geen “schijnzelfstandige” ben.

De ZZP-er onderneemt, niet de politiek.

Onze politiek leiders hebben hier echter verschillende gedachten over. Ik moet meerdere opdrachtgevers hebben, waarom? Als ik de komende 5 jaar maar 1 opdrachtgever heb ben ik niet in loondienst maar loop ik een hoger risico. Als deze opdrachtgever zegt dat ik morgen niet meer terug mag komen heb ik ook geen inkomen meer.

Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Met de woekerpolissen die je om de oren vliegen ben je beter af zelf geld te reserveren. Voor het ontvangen van de premies is er maar 1 regel, op tijd betalen. Mocht je aanspraak willen maken op je verzekering dan zie door de regels het bos niet meer. Laat mij maar zelf bepalen of en hoe ik mijzelf verzeker.

Wees mijn leider en pak die 12 zetels.

Mijn stem op 15 maart is, samen met die van een miljoen collega’s, een belangrijke voor onze toekomst. Ik heb echter nog nooit zoveel twijfel gehad over welke partij mijn stem mag vertolken. Na het droppen van “de bom wet DBA” is het nu angstvallig stil over het herstel van de schade.

Het lijkt wel of men het onderwerp bewust aan het vermijden is. 12,9 miljoen Nederlanders mogen hun stem uitbrengen op 15 maart waarvan ruim 1 miljoen zelfstandigen die samen goed zijn voor bijna 12 zetels. Welke partij gaat mij in de komende week nog overtuigen en legt dit onderwerp wel op tafel in het publieke debat? Ik zou het persoonlijk een mooi onderwerp vinden voor het slotdebat van de NOS!

Praat mee en deel!

Ik ben ook erg benieuwd hoe andere ZZP-er (of mensen die hier een mening over hebben) dit ervaren, of jouw keuze voor 15 maart al vast staat of waar jouw twijfels zitten. Praat mee en deel dit bericht massaal. Misschien kunnen wij elkaar helpen met het maken van een keuze. Let's Get 2-Gether!

Tip: zzpkiest.nu is een online stemwijzer speciaal voor ZZP-ers. Het heeft voor mij niet mijn keuze bepaald, echter wel een aantal partijen uitgesloten. Misschien heb jij hier ook iets aan!